Jannen Kisat - maanantai 8.7.2013

 

8.7. 2013 Kolmas kilpailupäivä - päivä peruttu

Luoteesta oli tullut rintama Suomen päälle yön aikana. Aamulla kentän päällä oli yläpilveä, mutta näytti siltä että rintama liikkuu riittävän nopeasti kaakkoon ja lentämään päästäisiin iltapäivällä. Joka tapauksessa näytti siltä, että päivästä tulee ns. kyttäyspäivä gridissä.

Tehtäväksi annettiin 2,5 tunnin AAT-tehtävä joka suuntautui Somerolle ja Punkalaitumelle. Hinausten oli määrä alkaa klo 12.30. Sitä ennen koneet ehtivät kastua sadekuuron pyyhkäistessä kentän yli. Keli kirkastui jatkuvasti ja kisatoimistossa oltiin koko ajan toiveikkaita. Tosin osa piloteista oli kelistä vähän eri mieltä.

Hinauksia siirrettiin aluksi tuntikin kerrallaan, ja loppujen lopuksi hinausten oli määrä alkaa klo 15.30, lisäksi tehtäväaika lyhennettiin 2 tuntiin. Haistelija oli tunnustelemassa keliä ennen hinauksia ja kertoi vielä vähän ennen hinausten alkamista pilvien olevan vajaassa 700 metrissä ja nostot olevan kohtalaisen heikkoja. Näin kilpailunjohtaja joutui tekemään päätöksen ettei hinauksia aloiteta ja tehtävä perutaan. Moni avasi koneen hanat ja päästi vedet suoraan baanalle, josta sain hauskoja kuvia.

Pitää muistaa että hinausten aloittamisesta menee noin 1,5 tuntia jolloin kilpailijat vasta pääsevät lähtemään reitille. Eli tässä tapauksessa reitille olisi päästy noin klo 17.00 aikaan, jonka jälkeen olisi pitänyt vielä lentää tehtävä läpi. Vaikka Suomen kesä tarjoaa pitkiä päiviä ja lentäminen on mahdollista illallakin, silti päivä kisojen suhteen meni liian myöhäiseksi. Tarkoitushan ei ole lennättää tarkoituksella ketään peltoon, ainakaan tällä kertaa.

Keli oli riittävän hyvää paikallislentoihin, muutama kilpailija ei päästänyt vesiä ulos gridissä vaan lähti lentämään ns. "löttöstä". Aika pian radiosta kerrottiin kilpailunjohtajalle että päätös päivän perumisesta oli aivan oikea. Paikallislennot onnistui oikein hyvin, moni lensi matkaakin ja ainakin RA lensi tehtävän läpi.

Kisatoimisto lähti nauttimaan lämpimästä ilmasta terassille ja kuuli radiosta useammankin kerran kommentteja ettei päivästä olisi tullut kunnollista kisapäivää. Ehkä tällaiseen keliin olisi hinattu väki jossain muualla Euroopassa, mutta Jannen Kisoissa ollaan onneksi rennoin rantein liikkellä.

Katja